Förbundet för Ekoparken riktar skarp kritik mot Stockholms stads översiktsplan när det gäller påverkan på Nationalstadsparken. Nu gäller det yttrande över granskningsförslag, och förbundet har i samma invändningar som man hade mot samrådsförslaget.
Så här sammanfattar Förbundets ordförande Richard Murrey kritiken:
I huvudsak har vi samma invändningar mot granskningsförslaget som vi hade mot samrådsförslaget. Vi hänvisar till vårt yttrande över samrådsförslaget. Vi upprepar därför inte i detta yttrande vår kritik av översiktsplanens utformning och brist på kopplingar mellan mål, strategier och genomförande, att översiktsplanens kartor är otydliga och svårtolkade, att den fortsatt överdrivna fokuseringen på massivt bostadsbyggande leder till att andra mål som hållbarhet, miljökonsekvenser (buller och luftföroreningar), bevarad grönstruktur och minskad segregation eftersätts. Vi upprepar heller inte vår kritik av fokuseringen på Stockholms innerstad och dess närområden, vilket kommer att ta udden av alla försök att stärka ett ytterstaden.
Förbundet tar enbart upp frågor som är direkt relaterade till Kungliga nationalstadsparken. Se kartan ovan!
- Nationalstadsparken bör nämnas under avsnittet Grön och vattennära stad.
- Byggande längs Bergiusvägen och i Kräftriket är olagligt och ska utgå ur översiktsplanen.
- En rad andra exploateringsförslag (kompletteringsområden, urbana stråk) måste också utgå för att översiktsplanen ska stå i överensstämmelse med den fördjupade översiktsplanen för Nationalstadsparken och med lagen.
- Kartorna måste göras tydliga, gränserna ska överensstämma med den fördjupade översiktsplanen.
- Östlig förbindelse ska utgå ur planen. Den är inte längre aktuell.
- Grönstrukturen ska ges samma uppmärksamhet som andra samband. Gröna samband över Gärdet-Tessinparken, Universitetet-Bergianska Trädgården och på Järvafältet måste åtföljas av restriktioner för exploatering och åtgärder för att stärka sambanden.
- Översiktsplanen bör peka ut Nationalstadsparken som riksintresse för friluftslivet.
Läs yttrandet om översiktsplanen till Stockholms stad
Om förbundet
Förbundet för Ekoparken bildades 1992 och verkar för ett bevarande och utvecklande av Kungliga nationalstadsparken. Förbundet består av 50 medlemsföreningar som alla på olika sätt är engagerade i grönstrukturen i Stockholmsregionen och de vidare miljöfrågor som hänger samman med samspelet mellan stad och natur i allmänhet och Kungliga nationalstadsparken i synnerhet.