Den bullrande trafiken på Roslagsvägen krockar med utformningen av nya campus vid Albano. En fin park kan inte utnyttjas av studenter som tänkt på grund av bullret, det är få övergångsställen och de höga miljöambitionerna för det miljöcertifierade campus Albano kan inte uppfyllas. En planerad gång- och cykelled från Karolinska har en tuff uppförsbacke som säkert få cyklister kommer välja.
Det skriver Haga-Brunnsvikens Vänner till Trafikborgarrådet Daniel Helldén i Stockholms stad.
Albano ligger strategiskt mellan två huvuddelar av Nationalstadsparken, Norra Djurgården och Brunnsvikenområdet. På den gamla småindustritomten nedanför Roslagstulls sjukhus har ett stort nytt campus byggts upp med universitetsbyggnader och bostäder.
– Området är planerat för friare studiemiljö utomhus. Studenterna ska kunna mötas i en nyanlagd park och på taket till universitet. Men trafikbullret sätter stopp för det, säger Anders Bodin, ordförande i Haga-Brunnsvikens Vänner.
Albano är det första campus-området som är certifierat enligt Citylab. Men det blir svårt att leva upp till de höga miljöambitionerna. Det är också svårt att ordna bra gång- och cykelförbindelser mellan Norra Djurgården och Brunnsviken.
Under Stockholms planarbete med Albano var den uttalade ambitionen att Roslagsvägen skulle omvandlas till stadsgata, en boulevard med träd. Det blev möjligt när Norra Länken byggdes och trafiken på Roslagsvägen minskade. Men det räcker inte. Roslagsvägen har nu motorledstatus och bör göras om till stadsgata med maxhastighet på 40 km/h, anser Haga-Brunnsvikens Vänner.
— Bekämpningen av buller bör alltid i första hand ske vid källan, här genom att sänka hastigheten. Bullerskydd längs vägen är mindre effektivt och tillåts inte av staden.
Dålig cykelförbindelse mellan universiteten
Det är besvärligt att ta sig per cykel mellan de tre universitetsområdena vid Karolinska Institutet, Albano och Tekniska Högskolan. Staden planerar bygga en cykelbro över järnvägsbron med en brant uppförsbacke vid Norrtull.
— Det är tveksamt hur många av dessa cyklister österut som verkligen skulle välja att trampa uppför den höga backen. Denna bro skulle också förfula landskapsbilden sedd från Roslagstull, säger Anders Bodin.
Läs hela skrivelsen om Roslagsvägen till Stockholms stad
Mer information: Anders Bodin, 0708-26 70 16, anders.bodin@hagabrunnsviken.org