Haga-Brunnsvikens Vänner arbetar för att bevara, vårda och utveckla Haga-Brunnsvikenområdets värdefulla kultur- och naturmiljöer. Vi verkar för att planering och beslut om området uppfyller kraven för Kungliga Nationalstadsparken. Brunnsvikens miljöstatus måste förbättras. Vi vill att fler ska upptäcka och njuta av områdets kulturhistoriska och miljömässiga värden.
Föreningen bildades på 1988 för att påverka de stora vägbyggena Norra länken och E4 förbi Solna. Vi lyckades tillsammans med andra få till bättre lösningar, myndigheterna lyssnade på oss. Vi har fortsatt det arbetet och deltar aktivt när nya planförslag och byggplaner läggs fram. Vi samarbetar med Kommittén för Gustavianska Parken och Förbundet för Ekoparken.
För 2020 bevakar och deltar vi bland annat i följande utvecklingsfrågor:
- Alternativ grön kulturplan för Annelund.
- Stoppa nya exploateringar vid Haga Södra.
- Nytt vattenfall, en ”Cascade” från Grottberget.
- Utvecklingen av Hagakullen till en attraktion i Pipers anda.
- Mer ängsmarker för bina genom Stockholm Loves Pollinators
- Gångbro vid Ålkistan
- Planskilda korsningen vid Bergianska trädgården och förbindelsen med Bergiusdalgången.
- Vattnet i Brunnsviken. Vi stöder kommunernas åtgärdsprogram.
- Roslagsvägen som stadsboulevard vid Albano.
Nationalstadsparken
I år fyller Nationalstadsparken 25 år vilket vi uppmärksammar på många sätt. Vi deltar Nationalstadsparsrådets skötselutskott och i Länsstyrelsens kommunikatörsnätverk där ett 20-tal organisationer samordnar sin kommunikation om Nationalstadsparken.
Hagadagen och Ljusfesten
Vi ska fortsätta att sprida kunskap om Haga-Brunnsvikenområdet och Nationalstadsparken genom våra evenemang. Tyvärr kan vi inte genomföra varken Hagadagen eller Ljusfesten på grund av coronapandemin. Vi ska 2020 försöka ha fler ständigt återkommande program.
Utvecklingsfrågor
Vi ska öka antalet medlemmar och intensifiera våra samarbeten med andra.