Det finns många skyddsvärda ekar i Nationalstadsparken. Därför var det naturligt att vi bjöd in Miguel Jaramillo från Länsstyrelsen till vårt Trädseminarium fi samband med årsmötet ör att tala om Trädens kung och Åtgärdsprogram för särskild skyddsvärda träd som han arbetar med.
Eken intar en särställning bland annat därför att flera tusen arter av växter och djur är knutna till detta träd. Det är bland annat berguven, ekoxen och den bredbandade ekbarkbocken. Man kan se ekskogen som en ”svensk regnskog”, sade Miguel Jaramillo.
Ett viktigt skäl för oss att bevara ekarna är att de kan bli flera hundra år gamla och bära med sig intressanta gener från forntiden. Eken är ett komplext träd som innehåller stora håligheter, fårad bark och ”mulm”, dvs. multnande massa som finns inuti stammen i de äldre träden och som kan härbärgera många småkryp.
Strid om ekar
Rubrikens ”trädens kung” syftar förstås på att eken intar en ”kunglig” särställning bland träden. Mindre känt är att ”kungens träd”, syftar på att eken i flera hundra år var ett kungligt träd. Det betyder att det endast var kungen och hans män som hade rätt att fälla ekar. Om en vanlig person högg ned en ek kunde straffet bli hårt och långvarigt. Detta var inte populärt på landsbygden. Om en bonde hade en lund med ekar på sina ägor gick det inte att anlägga en åker där. Handlingsfriheten var begränsad.
Ett viktigt skäl till att ekarna inte fick huggas ned hur som helst var att stora ekar behövdes till byggandet av stora krigsskepp. Det gick åt många stora ekar till sådana och när regalskeppet Vasa skulle byggas ansåg man inte att det fanns tillräckligt stort ekbestånd i Sverige så man beställde ekvirke från England.
Ekens särställning blev till slut ett så stort konfliktämne mellan allmogeståndet och kungamakten att lagen om ekens skyddade status avskaffades på 1700-talet.
Jaramillos föredrag kändes angeläget för oss i Haga Brunnsvikens Vänner eftersom vi har många skyddsvärda ekar i Nationalstadsparken. Hur viktiga dessa är för den biologiska mångfalden är tankeväckande. Vi hade också Ayco Tach, ekforskare vid Stockohlms universitet på seminariet. Läs om hans föredrag på https://haga-brunnsviken.org/om-tradens-hemliga-liv/
Töres Theorell