Haga-Brunnsvikens Vänner har bevakning på 14 plan- och utvecklingsfrågor under 2019. En del kommer att förbättra och bidra till att utveckla Nationalstadsparken, medan andra riskerar att skada den värdefulla natur- och kulturmiljön. Gå med i föreningen du också och stötta vårt arbete att bevara och utveckla området.
Föreningen bildades på 1980-talet för att påverka de stora vägbyggena Norra länken och E4 förbi Solna. Vi lyckades tillsammans med andra få till bättre lösningar, myndigheterna lyssnade på oss. Vi har fortsatt det arbetet och deltar aktivt när nya planförslag och byggplaner läggs fram.
Upptäck Hagaparken!
Många besöker Hagaparken, den fantastiska skapelse som Gustav III tog initiativ till och nu ingår i Kungl. Nationalstadsparken. Vi vill att fler ska upptäcka naturen och kulturen i parken. Vi tror att det ökar intresset att bevara och utveckla parken. Därför anordnar vi två evenemang ihop med andra aktörer, men tyvärr har de ställts in 2020 och 2021 pga pandemin. Det är:
- Hagadagen i slutet av maj med olika program varje år. Det är alltid musik och sång, guidade turer och aktiviteter för hela familjen. Vi har visat upp bikupor och lärt ut hur man bygger hotell för insekter, hur man bygger drakar, och vi har sminkat barn så de ser ut som hovpersoner i Gustav III:s hov.
Se bilder från tidigare Hagadagar. - Ljusfesten första söndagen i november. Vanligen har vi fackeltåg i alla väderstreck runt Brunnsviken. Marschaller och ljusinstallationer bidrar till att lysa upp höstmörkret. Körsång och musik lyfter mörkret ytterligare. Museer och restauranger har öppet.
Se bilder från Ljusfester
Del av nationalstadsparken
Hagaparken och Brunnsviken är en del av Kungl. Nationalstadsparken – en värdefull lunga i storstaden som inte får exploateras. Nationalstadsparken omfattar området från Sörentorp, Ulriksdal, Haga, Norra och Södra Djurgården till Fjäderholmarna. Den invigdes 1995 och är den första i sitt slag i Sverige och utomlands.
Läs mer om nationalstadsparken
Följ oss
Du kan följa vår verksamhet här på webben, Facebookgruppen ”Haga Brunnsvikens Vänner”, på Instagram haga_brunnsvikens_vanner och i Haga-BrunnsvikenNytt, ett nyhetsbrev som utkommer två gånger om året och innehåller intressanta artiklar om området.
Vi anordnar seminarier i samband med årsmötet i mars. Senast gällde det Trädens hemliga liv.
Anders Bodin omvaldes som ordförande för Haga-Brunnsvikens Vänner i år. Han är tidigare ordförande i Skönhetsrådet och kulturarvsspecialist på Statens Fastighetsverk.
Här kan du läsa om föreningens stadgar
Stöd vår verksamhet
Du kan skicka ett valfritt belopp till plusgiro 428 37 57-5 eller Swisha till 123 369 8040. Skriv ditt namn och ”Stöd till Haga-Brunnsvikens Vänner” på betalningen. Tack på förhand!
Bli medlem nu
Välkommen som medlem i Haga-Brunnsvikens Vänner!
Fyll i formuläret nedan eller skicka en e-post till medlem@haga-brunnsviken.org med uppgift om namn, adress och telefonnummer. Ange Ny medlem i meddelanderaden. Betala in avgiften till vårt plusgiro 428 37 57 – 5. Skriv även här ditt namn och ”ny medlem” på inbetalningen. Välkommen!
Årsavgift 2022
- 230 kr medlem
- 340 kr familj
- 100 kr studerande
- 600 kr företagsmedlem
- 600 kr föreningar