Hagaparken kan förses med en ny damm, Orientaliska dammen vid Vasaslätten och Ulriksdal kan få två nya dammar, Paviljongs- och Andromedadammarna. Det är tre av 15 möjliga nya eller utökade våtmarker i Nationalstadsparken enligt en studie som gjorts av Ekologigruppen på beställning av Länsstyrelsen.
— Av Suzanne Kolare, Haga-Brunnsvikens Vänner —
Länsstyrelsen ser gärna att fler våtmarker anläggs i Nationalstadsparken.
– Den här studien visar möjliga platser i för våtmarker i Nationalstadsparken. Pengar finns att söka hos regeringens medel för lokala naturvård, LONA samt Lokala medel för åtgärder för bättre havsmiljö LOVA, berättar Amelie Lindhagen, samordnare för Nationalstadsparken på Länsstyrelsens.
Regeringen har avsatt 200 Mkr per år de närmaste tre åren för våtmarker. Syftet är att stärka landskapets egen förmåga att hålla kvar och balansera vattenflöden eller öka tillskottet till grundvattnet.
Ungefär en fjärdedel av Sveriges våtmarker har försvunnit de senaste hundra åren. De har bland annat dikats ut för att öka åkerarealen och/eller ge mark för bebyggelse.
Våtmarker spelar en viktig roll i vattnets naturliga kretslopp. De fångar upp vattnet så att avrinning jämnas ut, kväve och fosfor hålls kvar längre. Det bidrar till regeringens miljökvalitetsmål Ingen övergödning. Våtmarker ger hem åt grodor och salamandrar och många fågelarter, vilket bidrar till miljömålen Myllrande våtmarker och Rikt växt- och djurliv. De bidrar också till att minska klimatpåverkan, även det ett miljömål.
Läs mer om miljökvalitetsmål på Naturvårdsverkets webb
De tio bästa
Ekologigruppen har tagit fram en bruttolista på 15 möjliga våtmarker i Nationalstadsparken. Man har satt poäng på värdet för natur, kultur och rekreation. Lägst poäng är bäst. Sju av objekten hade 4,5 poäng, tre 5 poäng.
Det fem bästa nya dammarna är Orientaliska dammen i Hagaparken, Paviljongs- och Andromedadammen i Ulriksdal, Fredrik Bloms damm och Hunduddsdammen på södra Djurgården. Insatser i befintliga dammar/våtmarker gäller Ruddammen i Ulriksdal, Tivoli vid östra Brunnsvikens strand, Kaknäs ängar och Lillsjön i norra Djurgården samt Hunduddsbäcken på södra Djurgården.
Det våtmarker som anses mest angelägna är:
Hagaparken: Orientaliska dammen
Dammen föreslås ligga vid Vasaslätten, nära den historiska kanal som skilde gamla Haga från halvön mot Brunnsviken innan vattennivån sänktes år 1863–1864.
Målet föreslås vara en naturlik damm i den fuktiga lövskogen strax intill ett gångstråk. Det största värdet skulle vara är för naturen, att groddjur får en bra boplats. Det skulle också öka rekreationsvärdet eftersom dammen blir en plats att stanna till vid och kika på grodyngel och salamandrar.
Karaktäristiska växter skulle kunna vara strandväxter som ängsbräsma, starr och vattenklöver samt undervattensväxter som kransalger och natar.
Ulriksdal: Paviljongsdammen och Andromedadammen
Två nya dammar föreslås anläggas i Ulriksdal på platser där det långt tidigare fanns dammar. Därtill föreslås restaurering av två befintliga dammar, Ruddammen och Spegeldammen.
Platsen för Andromedadammen är strax söder om Ruddammen och norr om den s.k. Andromedaklippan. Ekologigruppen föreslår att detta skulle kunna bli en artrik och solexponerad damm med hög vattentemperatur som attraherar groddjur tidigt på säsongen. Dammens form och läge skulle stärka den kulturhistoriska anläggning den är del av. Den vackra dammen kommer också öka det rekreativa värdet.
En bit väster om Andromedadammen föreslås Paviljongsdammen anläggas. Här fanns tidigare mycket strikt geometriska dammar som troligen fått sitt vatten från Igelbäcken när vattenföringen i bäcken var betydligt högre.
Ekologigruppens förslag är att Paviljongsdammen blir en artrik, delvis skuggad damm med gott om gömslen för groddjur. Blommande flytbladsväxter kan täcka stora delar av dammen, men här kan även finnas öppna vattenspeglar. Dammen kommer också att öka besöksvärdet.
Brunnsvikens östra strand: Tivoli
En cirka 2 500 kvadratmeter stor våtmark föreslås anläggas på östra ängarna vid Tivoli. Sluttningen mot Edsviken i öst bör grävas ut så att området svämmas naturligt vid höga flöden. Det ökar värdet för fisklek och för andra vattenlevande organismer.
Ekologigruppen skriver att man bör rensa västra utloppet och göra det möjligt att leda dagvatten från norr genom våtmarken.
Den här våtmarken skulle främja groddjur och fåglar, kulturhistoriska värde eftersom våtmarken finns med i många historiska kartor, samt rekreationsvärde genom att den betade våtmarken blir en tilltalande plats.
Solna stad har planer för Tivoli redan, läs artikeln om Lokala åtgärdsprogrammet för Brunnsviken.
Norra Djurgården: Lillsjön
Här finns redan en våtmark och där föreslås åtgärder så att den blir bättre för fåglar. En promenadslinga och fågeltorn föreslås anläggas.
Norra Djurgården: Kaknäs ängar
Här finns en damm men den är kraftigt igenväxt med vass och kaveldun. Även det omgivande landskapet hotas av igenväxning.
Här föreslås att man rensar bort vass och kaveldun, skapar öppna siktlinjer genom vassruggarna och håller den södra sidan fri från högre vegetation. Större och mindre vattensalamander har siktats i dammen. Ekologigruppen föreslår att dammen kompletteras med en flytande våtmark för att gynna fågellivet. En flytande våtmark består av en porös, flytande stomme som planteras med växter och blir en gynnsam livsmiljö för vattenrenande mikroorganismer. Det minskar risken för algblomning.
Södra Djurgården: Fredrik Bloms damm
En damm föreslås vid Fredrik Bloms väg där det idag finns en öppen fuktäng med soligt läge. Det är ett kulturpräglat landskap med gamla ekar.
Målet skulle vara att bevara den soliga karaktären och att ha inslag av skuggade vattenpartier. Det ska vara mycket blommande växter. Dammen skulle stärka den lokala populationen av groddjur som idag främst är koncentrerad till Isbladskärret. Den vackra dammen skulle också stärka rekreationsvärdet för alla flanörer på Djurgården.
Södra Djurgården: Hunduddsdammen
En damm av enklare karaktär föreslås i ett fuktigt parti av gräsmark. Dammen är en potentiell grodlokal och genom insådd av nya örterkan den biologiska mångfalden ökas på platsen.