Brunnsviken är kraftigt övergödd, djupvattnet är syrefattigt vilket ger döda bottnar och i ytvattnet höga halter av koppar och zink. Trots det är badvattenkvaliteten vid Brunnsvikenbadet utmärkt och fiskyngel trivs vid stränderna. Nu arbetar Solna, Stockholms och Sundbyberg på ett gemensamt program för att förbättra miljön i sjön.
— Av Suzanne Kolare, Haga-Brunnsvikens Vänner —
— Vi är i slutfasen av det lokala åtgärdsprogrammet för Brunnsviken. Vi reviderar det förslag som togs fram 2016. Målet är att Brunnsviken ska ha god vattenstatus 2027, berättar Linda Svensson, limnolog på miljöförvaltningen i Solna.
De viktigaste orsakerna till att Brunnsviken inte når god vattenstatus är dels läckaget av fosfor från den döda sjöbottnen, dels de stora asfalterade ytorna inom avrinningsområdet. Avrinningen från vägar och bebyggda områden transporterar stora mängder miljögifter direkt till Brunnsviken. Sjön påverkas av dagvatten från några av landets mest trafikerade vägar: E4, Roslagsvägen (E18) och Bergshamraleden.
Nytt damm- och strövområde i Tivoli
Solna undersöker nu hur man kan anlägga ett stort damm- och strövområde i Tivoliområdet i Bergshamra. Tivoli har en naturlig våtmark och den kan utökas med en damm för att fånga upp föroreningar ur dagvattnet. Här kommer grodor trivas och det ska bli ett strövområde.
— Vattnet ska sedan ledas till Brunnsviken. Det är viktigt att ha en bra omsättning på vattnet. Idag finns håligheter i våtmarksområdet där mygglarver stortrivs och de vill vi få bort, säger Linda Svensson.
Solna kommer att söka medel från regeringens LOVA-anslag, Lokala vattenvårdsprojekt. Regeringen har förbättrat stödet för insatser mot övergödning i år.
Havsvik-insjö-havsvik
Det är lätt att glömma att Brunnsviken är en havsvik i Östersjön. Förbindelselänken sedan 150 år är Ålkistan, en kanal till Lilla Värtan som byggdes år 1863. I några århundraden dessförinnan var Brunnsviken en insjö på grund av landhöjningen och innan dess var det en havsvik.
Kontakten med Lilla Värtan är viktig. Sedan 1982 har Stockholm Vatten och Avfall pumpat ut syrefattigt bottenvatten till Lilla Värtan och pumpat in mer syrerikt vatten. Därmed förs stora mängder fosfor bort, men syrenivåerna är fortfarande låga under 6 meters djup. Här finns ett dilemma, Lilla Värtan är också kraftigt övergödd så det behövs insatser för att minska utsläppen totalt.
Miljögifter av båtbottenfärger
De mesta av förekomsterna av metaller och fosfor i Brunnsviken är gamla industriutsläpp. Tyvärr har även båtklubbar bidragit med sina båtbottenfärger. Genom att ta bort gammal färg som innehåller tributyltenn (TBT), koppar, zink och bly samt att sanera båtuppläggningsplatserna kan båtklubbarnas påverkan minska, heter det i programmet. I Haga Båtklubbs miljöregler sägs att vid bortskrapning av bottenfärg ska underliggande mark skyddas med presenning och uppsamlade färgrester tas till vara.
Andra miljögifter är kvicksilver, kadmium, antracen i sediment. I vattnet finns PFOS, som mest är känt som brandsläckningsmedel, impregnering av textil och rengöring i industrin. I Brunnsvikenfisk har man funnit höga halter av kvicksilver.
Åtgärder på gång
I utkastet till åtgärdsprogram finns flera förslag till åtgärder och det är förstås inte klart vad som kommer att finnas kvar i det program som ska beslutas. Det är dock en del åtgärder som redan är beslutade eller påbörjade.
Ett redan beslutat projekt gäller dagvattenanläggningar för Roslagsvägen vid Albano. Påbörjade insatser gäller dagvattenhantering i nya Hagastaden och att förbättra vattenkvaliteten uppströms Brunnsviken, främst i Råstaån. Även mottagningsstationer för avfall i båthamnarna uppges i underlaget till åtgärdsprogram vara påbörjade.
Bland förslagen till åtgärd finns att utreda hur man kan minska spridning av TBT från båtklubbar, samt hur man kan uppskatta mängden antracen och aromatiska kolväten (PAH16) från båtmotorer. Vidare föreslås utredning om kvicksilver i Brunnsviken och att identifiera var det finns mycket zink.
Mer information
Läs Miljöbarometer för Brunnsviken
Läs rapporten: Underlag till lokalt åtgärdsprogram för Brunnsviken