Gustaf III skriver på lediga stunder teaterpjäser, dramatikerns sätt att föreställa sig livet utanför slottet. Samtliga pjäser är skrivna på svenska – kungens första språk. Det finns inget skäl att tro att han bröt på franska. Men så gestaltas han oftast på scenen.
– Av Gunnel Bergström –
I Födelsedagsfesten – ett divertissement med sång – och dans firas kommercierådet Carl Troglunds födelsedag med att hans två döttrar gifter sig. Abbén försöker skriva musik till festen och mödar sig om att inte låna och knycka av andra kompositörer. Den svårigheter har förstås också Gustaf brottats med.
La, la, la. Det är bra. La, la, la, la… Och sen långsamt. La, la, la. Bra minsann, bra, excellent. Låt oss se ännu (han sjunger om) La, la, la…Men jag tror det är Gluck… (han sjunger om igen) La, la, la, lalla, lalella- la-la-la. Så är det visst: det är också fan, att jag alltid kommer ihåg honom.… La, la, la. Ännu Gluck! Men låt oss se: La, la, la, la… Åh, det är ej mer Gluck: det är jag själv. Lalla, lalla, lalla, lalla. Bravo signore, bravo… Men, det är, ja, är det inte förbannat, att vara för lärd? Man tror sig komponera nytt, och lärdomen göra att minnet för en till Glucks och Naumans musik- och att man ej kan får den ur sitt huvud.
Ja, lärdom, lärdom. La, la, lalla, lalla, lalla, lalla.
Nu hastar tiden, och jag vill framföra i en symfoni:
1:o Föreningen av Stockholms invånare till försvar (sjunger melodin till kören i andra Akten av Gustaf Vasa) Fan! Det är Gustaf Vasa.
2:o Borgenskapets vakthållning, och det nit och den noga disciplin de underhållit. Först, tu, tu, tue, tu, kommer nu marscherande på vakt, Tu, tu, tu. Så pianissimo ordningen af deras vakthållning. La, la, la. Så första blåst och snön. Tu, tu, lu, lu. Snöglopet av vintern. La, la, fallalaa: och strax långsamt, att beteckna deras tålighet. La- la- la- la, i det elaka vädret, som på intet sätt störd deras skyldighet. Jo, bravo! Jo, bravo! Snöglopet exprimeras* rätt väl. La, la, lallala (han går till klaveret och spelar därpå; då han vänder sig om ser han sällskapet) Ack! Jag är inte allena
Första gången uppförd på Svenska dramatiska Theatern den 20 november 1790. Senast på Ljusfesten den 4 november 2018 då Töres Theorell föredrog texten i Silvertältet.
* Exprimeras betyder ge konstnärligt uttryck åt.