Guidad cykeltur genom Järvakilen. Samling Barkarby pendeltågsstation kl 10.00, utanför entrén på gångbron.
Turen tar 1,5-2 timmar och är lättcyklad.
Richard Murrey från Förbundet för Ekoparken leder turen.
Turen ingår i Hagadagen, Biologiska mångfaldsdagen och Gröna kilarnas dag
Spana in bin i en observationskupa, bygg hotell för insekter och bin. Lär dig scouthacks.
Denna dag är Världsbidagen för världens alla bin och den firas speciellt eftersom EU nyss förbjudit bekämpningsmedel som utrotar bin. Vårt bidrag är att visa upp en observationskupa där man helt säkert kan spana in hur bin lever i en kupa. Vi lär också ut hur man bygger hotell för bin och insekter.
Tipspromenad om Solna som fyller 75 år i år. Lyssna på musik och gå på gökotta.
Welcome to a day with music, culture and nature in Hagaparken. Free of charge. Bring a picnic, family and friends.
Fun for kids and adults: Look into a bihive and build hotels for bees and insects.
Music: Listen to jazz music by Dankos Swinging Pack, keyed fiddle and choir singing. Listen to Pierre Ström sing Bellmansongs.
Guided tours in Swedish.
En av Sveriges största Bellmans tollkare skall framföra låtar från Bellmans skattekista på Hagadagen. Kom och lyssna på Pierre Ström på pelousen utanför Koppartälten!
Guidad tur till natur, hälsa och rörelse under 1700-talet. Guide: Peter Schantz, professor Gymnastik- och idrottshögskolan.
Samling vid Koppartälten.
Seminarium
Kan/bör hela området runt Järvafältet till en ny stad. Vilka blir effekterna på Nationalstadsparken och den gröna kilen Järvakilen, som behövs för att bevara spridningsvägar växter och djur.
Arrangör Föreningen för Ekoparken och Naturskyddsföreningen i Stockholms län.
Det blir fackeltåg i alla väderstreck runt Brunnsviken med mål vid Koppartälten, Bergianska Trädgården, respektive café Sjöstugan/Tivoli.
Marschaller och ljusinstallationer bidrar till att lysa upp höstmörkret. Körsång och musik lyfter mörkret ytterligare. Museer och restauranger har öppet. Speciella aktiviteter för barn.
Hur ”tänker” träden i Hagaparken? Hur ser samspelet ut mellan ekar, växter och mikroorganismer? Hur väl bevarade är ekarna i Haga-Brunnsvikenområdet? Och hur skyddade Hagaparken Gustav III under hans sista år?
De här frågorna kommera att belysas i seminariet ”Trädens hemliga liv” (titeln är från amatörforskaren Peter Wohllebens bok). Träd kan kommunicera med varandra på en rad olika sätt, bland annat genom rotsystemen.
Ekens samspel med sina insekter och skadliga organismer
Ayco Tack, lektor och forskare vid Stockholms universitet, och hans grupp forskar med experimentella, teoretiska och molekylära tekniker om samspelet mellan växter, mikroorganismer och insekter i ekarna.
Föredraget hålls på engelska, men powerpoint-presentationen kommer att vara svensksråkig och sammanfattning och diskussion med publiken sker på svenska.
Åtgärdsprogrammet för att bevara stora träd
Nationalstadsparkens ekar ingår i programmet för att bevara särskilt skyddsvärda träd. Miguel Jaramillo, Länsstyrelsen i Stockholm, berättar om programmet och ger internationella utblickar.
Gustav III sista år i Hagaparken
Gunnel Bergström har gjort nya efterforskarningar om Gustav III.
Hur mår vattnet i Brunnsviken? Vad gör kommunen? Och vad kan vi som medborgare göra?
Välkommen till en kväll om allt från skräp till kemisk status på vårt vatten tillsammans med Linda Svensson, limnolog på miljöövervakningsenheten i Solna stad, och Mia Svedäng, limnolog på Naturskyddsföreningen.
Kaféet håller öppet från kl 18 med soppa och fika.
Arrangörer: Bergshamra för alla, Haga-Brunnsvikens Vänner, Naturskyddsföreningen och Kafé Sjöstugan.