Äntligen är inhägnaderna avlägsnade och Bergianska trädgårdens senaste nyskapelse, en gotländsk/öländsk ”tematrädgård” ligger där i all sin glans, med ett riktigt Alvar, en stenig öländsk sandstrand och de vackraste kallmurar, radade av en äkta gotlänning, i gotländsk kalksten.
— Av Stina Bäckström, ordförande i Bergianska trädgårdens vänner —
Det är området väster om Victoriahuset, mellan Bergianskas två bryggor, som nu tack vare en privat donation blivit en verklig pärla. Läget är det bästa tänkbara i en solig södersluttning ner mot Brunnsviken.
— I skarvarna mellan de stora stenplattor, som bildar Alvaret, har man nu planterat kalkälskande växter, typiska för Öland: gulkronill, solvända, och ullranunkel, egentligen hemmahörande i Syd- och Mellaneuropa, berättar Gunvor Larsson, intendent i Bergianska och fortsätter:
— Här finns relikter, kvarlevor, från den senaste istiden till exempel fjällgröe, och endemer, unika arter för dessa öar till exempel alvarmalört. Men inga orkidéer, som är fridlysta på sina växtplatser – och stöldbegärliga!
Förstenat korallrev
Det ligger ett stort grundarbete bakom den nya trädgården. Att återskapa de speciella växtförhållanden som råder på Gotland och Öland kräver kunskap och hårt arbete, konstaterar Bergianskas föreståndare, Catarina Rydin:
— Här i Bergianska står vi på det prekambriska urberget, som är nästan 2 miljarder år gammalt, medan Ölands och Gotlands berggrund är betydligt yngre, från Silur-tiden och bara dryga 400 miljoner år gammal. Det är en sedimentär bergart, som har sitt ursprung i en tid när det som är Sverige idag var ett tropiskt hav strax söder om ekvatorn. Förenklat kan man säga att Ölands och Gotlands berggrund är ett förstenat korallrev.
Ett minst sagt spännande perspektiv!
Berggrunden på Gotland och Öland är alltså väldigt kalkrik, eftersom organismerna som levde i havet ofta hade kalkhaltiga skal som nu är en del av berggrunden. Man kan se fossila lämningar av de här organismerna i berget.
Kalkhalten får naturligtvis effekter på vegetationen, och nu är det bara att vänta och se om Bergianskas skickliga trädgårdsmästare, under ledning av Sofie Norgren, lyckats skapa den rätta miljön, efter ett omsorgsfullt grundarbete och import av kalkstensplattor från Gotland!
Mellan ”Alvaret” och stranden finns en liten ängsslänt, som i dag inte ser så märkvärdig ut, men som med tiden ska bli en riktig öländsk/gotländsk slåttrad torräng. Överhuvud ska vi ge oss till tåls några år, innan vi till fullo får njuta av en äkta gotländsk/öländsk miljö – men redan nu framstår projektet som ett fint komplement till alla andra vackra trädgårdsmiljöer i Bergianska trädgården!