Brunnsvikens pånyttfödelse är namnet på det startmöte som ordnades i av Haga-Brunnsvikens Vänner i april på Haga-Forum. Mötena det andra i ordningen syftar till att föra samman beslutsfattarna för Brunnsvikens utveckling och inspirera till diskussion med berörda och olika ansvariga förutom med våra medlemmar. Föreningen planerar att hålla liknande startmöten på vårsidan även åren framöver.
Mötet var välbesökt och talarna kom från Länsstyrelsen, Stockholms stad, Solna stad, Stockholms Universitet, Strömma Turism Sjöfart och Förbundet för Ekoparken. Så är också visionerna för området spännande. Och man enades om att området är en slumrande skatt vad gäller upplevelsevärden och som besöksmål för stockholmare och turister.
Första talare under rubriken Brunnsvikslandskapet – ett centralt värde i KNP blev Lars Nyberg, senior rådgivare, från Länsstyrelsen som har uppdraget att samordna och driva arbetet att vårda o utveckla parkens värde. Han redogjorde för den Vård- och utvecklingsplan för Kungl Nationalstadsparken som blev färdig förra året och som togs fram med stöd av alla som verkar i och är ansvariga för parken. Planen anger önskad karaktär vad gäller stränder, vegetation, vägar, buller och spridningsvägar mm för parkens olika delar samt vilka förbättringar i form av skötsel och underhåll som måste göras för att man skall nå dit.
Som ett led i detta och som första steg och för att ytterligare konkretisera åtgärderna har en plan för Brunnsvikenområdet runt nu blivit klar med hjälp av Andersson och Jönsson Landskapsarkitekter. Uppdraget till byrån har varit att identifiera Brunnsvikens alla svaga punkter vad gäller tillgänglighet, information/skyltar, entréer till parken, bryggor, cykel/gångbanor, buller och ljus mm och föreslå åtgärder. Vid en diskussion som följde en tid senare nämndes att vattenkvalitén och de planerade baden också är viktiga att följa upp. Ålkistan lösning är här väsentlig men förutom att den kommer att påverka vattenkvalitén och hur båtar passerar kommer lösningen att påverka hur man tar sig över den 150 år gamla sprängda kanalen. I dagsläget är det upp- och nedför trappor som gäller, vilket gör att många avhåller sig från att gå runt Brunnsviken. Med det systematiserade och konkretiserade beslutsunderlag som nu finns är möjligheten att kunna föreslå förbättringar för att utveckla och höja skydds- och besöksvärdet för Brunnsvikensområdet mycket stora.
Det viktiga när man planerar aktiviteter är att göra det i samklang med platsens kulturhistoriska värden. Att lägga fel aktivitet på en tidigare uppskattad plats kan på kort tid förvandla denna så tidigare högt värderade plats till vilken gräsplätt som helst och den har därmed förlorat det skydd som en kär plats ges av besökarna mot vandalisering och byggnation. En regel som har stor betydelse för Kungl Nationalstadsparken.
Christian Laine, sekreterare i Kommittén för Gustavianska Parken, gjorde under rubriken Brunnsviken – ett historiskt landskap i världsklass en bred tolkning av de värden som enligt hans mening placerar Brunnsvikens historiska landskap i kategorin världsklass. Han framhöll särskilt Berättelsens betydelse för att bevarande och utveckling av det historiska landskapet, från ett odlingslandskap till ett parklandskap, under Gustav IIIs tid ska genomsyras av kunskap, förståelse och engagemang. Hans egen berättelse om Brunnsvikens värden återges i stark förkortning i spalten härintill. >>Läs mer
Linda Scherdin, stadsplanerare vid Stockholms stad, under rubriken Stockholm utvecklar promenadstaden, redogjorde för arbetet kring Norrtull. Hela området med E4:an, Hagastaden, Karolinska, g:a Bensinstationstomten, Sveavägen och Cederdalsgatan ingår numera i samma stora planerings- och byggarbetsplats. Det är svårt att veta i dag veta vilken lösning som blir den bästa.
En viktig fråga är hur parken skall ges ett mervärde samtidigt som man får trafiken att flyta och bullret sänks. Lösningen för Bensinstationstomten, ett av hörnen i Nationalstadsparken, blir spännande för den kommer att ange tonen för området. Viktigt är om och hur visionerna i Stockkolms stads översiktsplan Promenadstaden kan förverkligas i det pågående arbetet. Tankarna och planerna kommer att presenteras i och med samrådet.
Anders Ekegren, ordf byggnadsnämnden, Solna stad, under Hur utvecklar vi Norra Brunnsviken? Det projekt som kommer att kräva mycken planering och kommer att bli avgörande för hur norra Brunnsvikens upplevs är nedgrävningen av Bergshamraleden. Leden delar idag området och bebyggelsen i två delar och bullernivån är mycket störande. Tanken är att nya bostäder skall byggas på den frigjorda ytan. Bullret som även sprids över Brunnsvikens vatten är markant och kommer även från E4an vid Järva krog. Den senare är tyvärr inte är aktuell för ombyggnad under överskådlig tid.
Förhoppningen som HBV har är att vi i samband med nedgrävningen skall få en grön överdäckning till Ulriksdalsområdet för att dels stärka spridningsvägarna och dels för att bättre upplevelsemässigt binda ihop Haga med Ulriksdal.
Det andra stora projektet som Solna stad planerar är restaureringen av Tivolis parklandskap. När det gäller lösningen av ombyggnaden Ålkistan sker det i samarbete med Stockholm stad. Även Länsstyrelsen och Trafikverket har en nyckelroll. Hur lösningen kommer att bli vet man ännu inte.
Solna stad har antagit en grönplan och ett interimistiskt beslut om förbud att inga träd tjockare än 40 cm får fällas utan tillstånd. Just nu pågår arbete att göra förbudet definitivt genom ett tillägg i 55 detaljplaner för Nationalstadsparken.
Hans Adolfsson, prorektor vid Stockholms Universitet, under rubriken Universitetens behov av Brunnsviksområdet. Idag ligger de tre stora lärosätena Stockholms Universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet alla i en halvcirkel runt Brunnsviken. Han menar att på sikt kommer de eventuellt att växa samman till enhet då det inte känns realistiskt att bygga upp likvärdiga institutioner, laborationsmöjligheter mm på tre närliggande ställen. Att kunna mötas för rekreation och sport i ett vackert område som Brunnsviken kommer då att vara mycket värdefullt, men en stor fråga som kommer att bli allt viktigare är hur man skall kunna ta sig mellan de olika campusområdena. Det enda färdmedel som idag fungerar någorlunda är cykel. Att Universitet med sina 5 000 anställda är en stor arbetsplats och idag har 67 000 studenter vet vi. Hur många studenter som finns om 10 år är osäkert, men sannolikt är att antalet kommer att öka. Även om många studenter läser via nya undervisningsformer som exempelvis distansundervisning har universitetet behov av nya och ändamålsenliga lokaler för forskning och utbildning.
Peder Ling, verksamhetsansvarig på Strömma Sjöfart och Turism, under rubriken Färden på Brunnsviken – ett sätt att levandegöra kulturarvet säger att många menar att man skall uppleva Haga-Brunnsviken från sjösidan. Området har stor potential som besöksmål för stockholmare och turister. Strömma kommer att under sommarsäsongen att trafikera en ny linje från Nybroplan via olika bryggor i Brunnsviken till Ulriksdal slott i Edsviken och sedan åter. ”Hagapasset” blir ett nytt besöks- och turisterbjudande där flera upplevelser och mål ingår till ett fast pris.
Richard Murray, ordf för Förbundet för Ekoparken, under rubriken Large Parks in Large cities berättade om planerna för konferensen som äger rum 2-4 september 2015 och som avslutas med Hagadagen den 5 september. Syftet är att lyfta fram stora parker i stora städer och diskutera deras betydelse och roll med tanke på att utvecklingen med stora städer framöver förväntas växa oerhört i antal . First call o papers har gått ut och man räknar med 250 deltagare från hela världen. För anmälan se www.ekoparken.org
Konferensens 11 teman blir: Synen på stora parker i stora städer, specifika aspekter på stora parker och naturreservat i stadslandskap i kontrast till stadsgrönt generellt sett, betydelsen av stora parker i urban ekologi, rollen för stora parker som en källa till biologisk mångfald i städer, ekosystemtjänster från gröna stadsområden och speciellt från stora parker i stora städer, vikten av stora parken när den uthålliga staden byggs och mildra klimatpåverkan, betydelsen av stora parken när staden integreras – funktionellt och arkitektoniskt – i landskapet, stora parker för att förstå det historiska landskapet, upprättandet av den legala statusen på stora parker, stadsplanering för stora parker – hot och konflikter och slutligen skötsel av stora parker i stora städer.
Märtha Angert Lilliestråle, ordf för Haga-Brunnsvikens Vänner, under Att locka med event avslutade mötet med att berätta om tankarna bakom föreningens aktiviteter Hagadagen den 30 aug och Ljusfesten vid Brunnsviken. Ljusfesten, som i år äger rum i Allhelgonahelgen den 2 nov, har till syfte att binda ihop Brunnsviken – den norra sidan med södra, den västra med östra och få besökarna att känna gemenskap och uppleva områdes tjusning även i en årstid som annars upplevs mörk. Och för varje år växer deltagandet.
Det viktiga när man planerar aktiviteter är att göra det i samklang med platsens kulturhistoriska värden. Att lägga fel aktivitet på en tidigare uppskattad plats kan på kort tid förvandla denna så tidigare högt värderade plats till vilken gräsplätt som helst och den har därmed förlorat det skydd som en kär plats ges av besökarna mot vandalisering och byggnation. En regel som har stor betydelse för Kungl Nationalstadsparken.