Nu pågår försök att avsluta något som Gustav III initierade, men aldrig genomförde. Det gäller att skapa ett vattenfall, en ”cascade”, vid Grottberget som både kan bli en sevärdhet och förbättra vattenomsättningen i den här delen av Brunnsviken.
Vattnet kommer att sippra längs bergväggen för att de sista fem metrarna fräsande falla fritt och stänka ut på gångvägen till allas förnöjelse. Kaskaden syresätter vattnet och pumpar ute i Brunnsviken hjälper till.
I slutet av 1700-talet, planerade Gustav III att bygga ett stort stall uppe på det vi idag kallar ”Grottberget”. En konstgjord sjö skulle anläggas invid stallarna för att förse hästarna med vatten som skulle pumpas upp från Brunnsviken.
Platsen grävdes ut och kan ses än idag. För uppfodringen av vatten planerades att, med för tiden modern teknik i form av ett ångdrivet pumpverk, transportera upp vatten genom ett vertikalt schakt. Schaktet färdigställdes och till det en liten tunnel från Brunnsviken.
År 1786 påbörjades arbetet med uppfordringsverket. Gustav III övergav snart tanken på det ångdrivna verket och inköpte i stället Kalmar Slottskvarn år 1791. Kvarnen monterades ner och skeppades till Haga. Men planerna på ett stort stall och pumpverk lades åt sidan och kvarnen kom aldrig på plats. Och det var kanske tur, att anlägga en damm i en sandig grusås är inte så enkelt. Vattnet infiltrerar helt enkelt sanden.
Huvudsyftet var att förse stallet med vatten. En annan tanke var att man skulle släppa ner en liten ström av vatten i ett litet vattenfall utmed berget, en ”Cascade” som skulle kunna beskådas från Gustav III:s paviljong vid festliga tillfällen.
Dagens förutsättningar
Idag återstår bara den lilla tunneln och det vertikala schaktet. Dessutom har vattennivån i Brunnsviken sänkts med ungefär 1,35 meter vilket innebär att vattnet inte längre når in i tunneln.
Vad är då kvar av själva idén? Jo vi har en önskan om att trots allt färdigställa själva vattenfallet så att det kan beskådas så som det en gång var tänkt. Förutom jag jobbar Bo Göran Helmers, professor emeritus på KTH med Caskaden.
Första testet klart
Ett test ar nu genomförts för att visa hur vattnet naturligt rinner ner för berget. Med resultat av testet kan nu pumpar och övrigt dimensioneras så att vi äntligen kan färdigställa det som Gustav III en gång påbörjade.
Testet utfördes i tre lägen: ett sydligt, ett nordligt och ett där emellan. Testet utfördes genom att en tankbil med rent vatten körde fram så nära översidan som möjligt. En slang drogs fram och lades i de olika lägena. I vartdera läget släpptes 3 m³ ner med ca 10 liter/sekund.
Ganska snart stod det klart att det södra alternativet styrde vattnet söderut och allt för långt från Grottans mynning.
Det mellersta alternativet var att betrakta som helt perfekt. Vattnet rann snyggt och prydligt längs de naturliga förutsättningarna och föll sedan som ett litet vattenfall fritt ner i Grottans mynning. Det norra alternativet var också bra, men kräver viss styrning för att på slutet falla ner i Grottans mynning.
Nu kommer vi att prioritera arbetet med att söka tillstånd för att genomföra detta fantastiska uppdrag. Vi återkommer så snart vi kommit lite närmare målet.
Johan von Garrelts
Mer information
Kommittén för Gustavianska parken har artiklar på sin webb om dagens Cascadeplaner och om Cascader i Italien som Gustav III:s inspirerades av.