— Av Töres Teorell, professor och ledamot i styrelsen för Haga-Brunnsvikens Vänner —
Jag har varit med i styrelsen för Haga-Brunnsvikens Vänner i fyra år. Det jag arbetat med där har varit två saker. Dels har jag varit med om att arrangera de årliga seminarierna och dels har jag hjälpt till med kulturinslagen under ljusfesterna och hagadagarna. Trots att jag har bott och framförallt arbetat under en stor del av mitt liv i eller i närheten av parken är det först i och med styrelsearbetet som jag kommit att inse saker som jag tidigare aldrig ägnat en tanke.
Att parken hela tiden utsätts för angrepp utifrån i form av byggplaner var en nyhet för mig i min tidigare naivitet och okunskap. Utan det engagerade arbete som den här föreningen och dess syskonföreningar i Förbundet för Ekoparken utför skulle vi inte ha någon Hagapark!
Trots att området är nationalstadspark kommer det hela tiden förslag på omfattande utbyggnad av befintliga byggnader eller nybyggnation och varje gång ett sådant hot kommer krävs kraftfull argumentation för att parken inte skall tillåtas krympa.
Parker för hälsan
För den som inte funderat så mycket över parkernas roll i stadslandskapet kan försvaret av Hagaparken te sig som skönandars romantiska egoistiska kamp. Men det publiceras allt mer vetenskaplig forskning kring hur grönområden påverkar oss. Under seminarierna har vi bland annat lärt oss att närhet till grönområden kan medföra hälsofördelar allra mest för människor med svag ekonomi. Det är ju inte så konstigt. De som har god ekonomi kan få tillgång till grönområden på annat sätt, till exempel genom att resa utomlands eller ha tillgång till ett lantställe.
Forskningen tyder på att vi är programmerade att gå ned i varv när vi omges av lugn natur. Nedvarvningen stimulerar bokstavligen våra läkande processer i kroppen. Omvänt verkar vi vara programmerade att gå upp i varv när naturen blir orolig och vi kan tvingas försvara oss mot faror. Sådant har troligen varit viktigt för överlevnad i tidigare epoker. Men även idag är det betydelsefullt. Man har visat att patienter som genom fönstret kan se lövklädda träd tillfrisknar snabbare efter operation och kräver mindre smärtstillande medel än patienter som genom fönstret endast ser en betongvägg.
Inspiration för musiker
För mig som också sysslar med musik är det uppenbart att naturen utgör den viktigaste inspirationskällan för tonsättare. Fågelsång, vågrörelser, åska och måsskrik är några exempel på företeelser som direkt tagits upp i musik. Att Hagaparken stimulerat bland annat Bellmans dikter och tonsättningar är ett banalt påstående. Därför har vi också insett i styrelsen att musiken måste vara ett centralt inslag i våra arrangemang.
Poängen med Nationalstadsparken är att området är tillräckligt stort för att det skall kunna fungera som ett ”riktigt” strövområde med stor variation i natur- och kulturupplevelser.
Bottendöden måste hejdas
Men seminarierna har också lärt mig oroande saker. Inte har jag tidigare när jag gått längs Brunnsvikens strand och sett sothöns, skäggdoppingar, änder och barn i kanoter varit medveten om att delar av Brunnsvikens botten är förgiftad och död. Om bottendöden tillåts sprida sig kommer fåglarna att försvinna och vassarna att vissna.
Nu vet jag det och har blivit medveten om att räddandet av Brunnsviken och Hagaparken är vårt gemensamma ansvar. Om byggherrarna tillåts invadera parken med allt större byggnadskomplex kommer temperaturen i staden att stiga och syretillgången kommer att minska. Parkerna fungerar bokstavligen som stadens lungor.
Ljusfester sprider kunskap om Hagaparken
Ljusfesterna blir alltmera populära. Inte bara stockholmarna själva strömmar till engagemangen. Glädjande nog börjar också utlänningar som vistas i Stockholm intressera sig för dem. Under ljusfesterna och Hagadagarna kan våra gäster utifrån lära sig mycket om Stockholms kulturhistoria och om parklandskapets historia.
Jag har sett många unga forskarkollegor vid Karolinska Institutet och Stockholms Universitet (som båda finns i Hagaparken) från England, Italien, Grekland, USA och Kina på ljusfesten och de blir fascinerade av båtarna, sången och fackeltågen.
När trycket från allmänheten ökar förbättras våra chanser att rädda parken!