Nu kan man beskåda Delfinen igen. Det är en kopia av Gustav III:s lustgondol som byggdes till Stockholms kulturminnesår 1998 och nu rustats upp. Den ligger vid en boj mellan Vasaslättens brygga och Gustavianska paviljongen. Båten rors av 4 roddare och kan ta 12 passagerare.
Lagom till europeiska Kulturarvsåret 2018 har Solna tagit initiativ till en förstudie om att använda båten mer. Förstudien görs med båtens ägare Lennart Staaf och aktörer i parken och finansieras av utvecklingsanslaget för Nationalstadsparken.
– Tillsammans vill vi undersöka hur gondolen kan förstärka Hagaparkens rika natur och kultur. Som ett livfullt smycke på Brunnsviken kan den skapa nyfikenhet och berätta om parkens många oväntade natur- och kulturupplevelser, säger Johanna Molvin i ett pressmeddelande. Hon är ansvarig för projektet på Solna stads kultur- och fritidsförvaltning.
Båten användes på Confidensens genrep av Orfeus & Eurydike i slutet av juli. Den kommer också visas upp i Antikrundan som spelas in vid Koppartälten den 26 augusti i år.
Kopians historia
Båten byggdes 1998 och användes i cirka tio år. Haga-Brunnsvikens Vänner använde den på Hagadagen 2007 då man själv kunde vara med och ro båten över viken till Bergianska.
Att bygget blev av beror på en mycket driftig finländska vid namn Maja Lisa Hollanen. Hon åtog sig att bygga båten med hjälp av en man från Jamaica och bidrag som hon samlade in.
Båten ägdes först av Bergianska Trädgården och Naturhistoriska riksmuseet, men såldes när Bergianska fick ny chef som ansåg att det inte ingick i uppdraget att förvalta en båt. Den såldes för 1 krona till Lennart Staaf, som var en av gondoljärerna för 20 år sedan. Han har rustat upp båten och även hyrt ut den några gånger till fester etcetera.
Vad som ska hända nu med kopian vet ingen. Solna ska undersöka kostnaden, men ser inte det som en kommunal angelägenhet att driva båttrafik.
Originalens historia
Ingrid Sjöström skrev om ”Gustavianska flytetyg” 2007 i Hagabladet, som Haga-Brunnsvikens Vänner gav ut på den tiden. (Nu har vi Haga-BrunnsvikenNytt.)
Gustav III besökte regattan i Venedig 1784 som hedersgäst. Han blev mycket imponerad av gondolerna. På hemvägen besökte han Karlskronavarvet och berättade säkert om sina intryck, skriver Ingrid. Hon bedömer att Fredrik Henrik af Chapman på Karlskronavarvet ritade båtarna och att Johan Törnström, en känd galjonsbildhuggare, utförde de dekorativa delarna.
Det var två båtar som byggdes: Valfisken med ett fiskhuvud på galjonsbilden, och Vildsvinet med självklart ett vildsvinshuvud som bild. Valfisken kallades senare även Delfinen och det är den som kopian är gjord på.
I juli 1787 var båtarna klara och fraktades till Haga med pråm. Vid Ålkistan fick man bära båtarna till Brunnsviken där de togs emot av en mycket nöjd Gustav som genast tog en provtur. Då roddes båtarna av åtta roddare och det fanns säten för 8–10 passagerare. Johan Gabriel Oxenstierna var en av förtjusta passagerare. Han skrev till G.A: Reuterholm:
Ehrensvärd har sändt opp små fartyg alltför söta, som ligga i Canalen vid Haga och gjorda som Romarnes skiepp så mycket man kunnat imitera efter medailler och Antiken. De äro just små hjärteungar.
Läs mer om hur Delfinen användes och om andra Gustavianska flytetyg i Hagabladet 1-2/2007.
Av Anne Utter och Suzanne Kolare