Nya dammar och våtmarker i Tivoli, Ulriksdal och Storängsbotten, restaurering av gångvägar i Hagaparken och strandpromenaden vid Badberget. Det är några av de projekt som i år får bidrag ur det så kallade utvecklingsanslaget på 100 miljoner kronor som avsattes för att kompensera byggandet av Norra Länken.
— Av Suzanne Kolare, Haga-Brunnsvikens Vänner —
Länsstyrelsen ansvarar för att fördela anslaget till möjliga projekt årligen och om några projekt inte kommer igång omfördelas pengarna till andra projekt. Totalt finns 100 miljoner kronor till projekt som utvecklar parkens värden fram till 2022.
— Det är viktigt att se till helheten när man gör insatser i Nationalstadsparken. Man behöver ta hänsyn till såväl natur, som kultur och rekreationen, säger Amelie Lindhagen, samordnare för Nationalstadsparken på Länsstyrelsen.
Hon tar exemplet med vassröjning vid Brunnsviken.
— Det var en viktig insats för att värna kulturlandskapet och rekreationsvärdena, men samtidigt måste man då beakta att de här markerna också är viktiga yngelkammare för fisk. Man måste ha ett större perspektiv och se till att det också finns kvar tillräckligt med områden där vassen får vara kvar så att vi inte ställer till det för fisken. Det är viktigt att värna både parklandskapet, utsikterna för besökare och den biologiska mångfalden. Vi måste ha ett helhetstänk!
2018 års projekt
Här är några av projekten som får bidrag från utvecklingsanslaget i år. Bidraget är på 50 procent av kostnaden. Resten ska betalas av markägaren och andra aktörer.
Hagaparken
Fastighetsverket ska restaurera gångvägar, miljön kring Kinapaviljongen och Haga slott samt eventuellt rensa schaktet vid Grottberget. Totalt kostar det 1 400 000 kr.
Ängsmarker i Hagaparken ska sås in med örter av Fastighetsverket. Hela arbetet kostar 200 000 kr.
Ulriksdal
Fastighetsverket ska restaurera vägar och träd i Engelska parken. Kostnad 800 000 kr. Restaurering av dammar i Engelska parken kostar 750 000 kr.
Tivoli, Pipers park
Solna stads projekt i Tivoliområdet handlar om naturvårdsåtgärder som framhäver parkkaraktären, förbättring av entrén till Tivoli, åtgärda gångstigen till Kraus grav mm. Kostnaden är 2,5 miljoner kronor. Fler våtmarksinsatser planeras i Tivoli och Solna kommer att söka s.k. LOVA-bidrag för det.
Restaurering Experimentalfältet
Akademiska hus ska göra insatser för att framhäva värdefulla träd i arboretet Frescati hage. Kostar 975 000 kronor. Man ska också ta fram en trädvårdsplan för hela Frescati för 750 000 kr.
Storängsbotten
Djurgårdsförvaltningen ska ställa iordning en grönyta i Storängsbotten. De ska anlägga en dagvattendamm här som så småningom ska kunna ta hand om vattnet från de hus som kommer byggas i området samt anlägga ängsmark och plantera ekar. Kostnad 5 Mkr.
Gärdet
Våtmarken Kaknäsängar ska restaureras och en skötselplan tas fram av Stockholms stad. Kostnad 1,5 Mkr.
Förbättra tillgängligheten
Flera insatser ska göras för att förbättra tillgängligheten för besökare i Nationalstadsparken:
- Vid Bergianska ska en pedagogisk uteplats med tak anläggas av Bergianska Trädgården och Fastighetsverket. Kostnad 250 00 kr.
- Strandpromenaden vid Badberget ska förbättras av Djurgårdsförvaltningen för 1,5 Mkr
Läs mer
Läs Haga-BrunnsvikenNytt 2/17 för mer information om kompensationsanslaget