Moder Sol var nådig mot oss denna vårdag 21 maj. Lagom varmt och soligt väder lockade många besökare till Hagaparken och de tycktes uppskatta möjligheterna att uppleva Hagaparken på nya sätt. I år samordnade vi med Gröna kilarnas dag.
— Vi är mycket glada över att vi lyckats engagera så fantastiska artister, sminkörer, guider, biodlare och odlare till årets Hagadag, säger Märtha Angert Lilliestråle, ordförande i Haga-Brunnsvikens Vänner.
Lars Epstein skrev mycket fint om Hagadagen på sin blogg på DN.
Barnsång i Ekotemplet
Cirka 25 barn hade kommit till Ekotemplet för att sjunga med Richard Forsgren.
De sjöng ”Du ska inte tro det blir sommar….” så att man verkligen tror att det kommer bli en sommar i år.
De sjöng flera sånger av Georg Riedel och Alice Tegnér.
Nyckelharpa
Täby spelmansgille framträdde både i Ekotemplet och på Pelousen, den stora gräsmattan framför Koppartälten. Det var 12 nyckelharpor i dagens uppsättning av gillet. Lyssna själv till hur fint det lät på vår facebooksida Haga Brunnsvikens Vänner!
Upptäck Hagaparken
Med Hagadagen vill vi locka fler att upptäcka den fina parken. Därför ordnar vi guidade turer. I år hade vi tre turer:
- Upptäck ditt Haga – Vad vill du berätta? Ett 30-tal barn med föräldrar deltog i vandringen där barnen själva fick berätta om hur de upplever Hagaparkens konst, natur och historia. Det var en variant på Parkprat för skolelever som drivits under året av Maja Magnusson, konstpedagog i Solna stad.
- Kulturhistorisk guidning hade undertiteln ”Hagaparken – den unika engelska parken med Gustav III:s paviljong som riktmärke”. Michael Karlsson, Frescati utbildning, ledde 25 personer genom ”nya”, östra Hagaparken. Läs Lars Epsteins fina reportage från turer.
- Natur- och kulturguidning med undertiteln ”Vad Gustav ville och Piper gjorde”. Richard Murray, Förbundet för Ekoparken, ledde ett 20-tal personer på vandring genom ”gamla” (västra) Haga.
Swing i parken
Take the ”A” train, Georgia, Fly me to the moon och Sunny var några av de härliga sånger som Dankos Swinging Pack framförde. Det var mycket uppskattat av publiken och de som kommit för att ha picknick eller grilla på Pelousen.
Körsång
Våren och sommaren hyllades i Schola Cantorums framträdande inne i Silvertältet under ledning av Östen Wall. Kören sjöng ”Längtans blå blomma” och sånger av bland annat Lillebror Söderlund och årets jubilar Wilhelm Peterson-Berger (150 år).
Det var också några allsånger som de cirka 50 i publiken kunde sjunga med i från utdelade häften: ”Det var dans bort i vägen” och även här sjöng man ”Du ska inte tro det blir sommar…” (Idas sommarvisa).
Gustav III i ord och toner
I år uppmärksammade vi Gustav III:s brev och den musik han lyssnade på. Ett 50-tal personer kom för att lyssna på Richard Forsgren, skådespelare på bland annat Stockholms stadsteater, när han framförde utdrag ur Gustav III:s brev. Urval och regi stod Gunnel Bergström för. Föreställningen var mycket uppskattad.
Breven varvades med Vårkvartetten av JS Kraus, den tyske musikern och kompositören som Gustav III gynnade. Musiken spelades av Krauskvartetten, som denna dag bestod av Töres Theorell och Sara Åsbrink, båda violin, Göran Swedin, viola, och Axel Edling, violoncell.
Föreställningen avslutades med en frågestund.
Läs mer om Gustav III:s brev i Haga-Brunnsviken Nytt 1/17.
Sminkad som en hovperson
En vanlig syn på Hagadagen var vitsminkade pojkar och flickor med mousche på kinden – precis som hovpersonerna vid Gustav III:s hov.
Barnen hade blivit sminkade av Anne-Charlotte Reinhold, sminkör på Dramaten, och hennes assistent Irma.
Barnen fick också prova peruker i en stil som herrarna och damerna vid hovet bar.
Ett 50-tal barn hann bli sminkade innan dagen var över.
Surr om bin
En blå bikupa lockade många besökare. Här fanns vaxskivor från Lovö Honungs anläggning på Lovön, bilder på bin med mera.
Kjell Andersson berättade om biodling och den som ville fick pröva en bidräkt med näthatt.
Barnen uppskattade att testa ”rökpuffen” som man använder för att lugna bina när man ska jobba inne i kupan.
Drakbyggeri
Ett mycket populärt inslag var drakbyggeriet.
Vi höll med material i form av affischer, tapetrullar, blomsterpinnar och tejp. Sedan var det upp till barn och deras föräldrar att bygga.
Vi hade också köpt in 40 drakar från Kina som vi sålde. De flesta av dessa var uppe och flög tills vinden mojnade.
Tipspromenaden
Vad vet du om Hagaparken och Hagadagen. Det var temat för årets tipspromenad.
Ett 40-tal personer rådbråkade sina hjärnor för att komma på vad Gustav III:s arkitekt hette och vilken stad förutom Solna som har en Hagapark.
Gör quizet själv! Här är länken till quizet.
Stadsodling i Bellevueparken
I år kunde vi för första gången visa upp en stadsodling på Hagadagen. Det var Bellevue farm som inbjöd till besök på sina odlingar i Bellevueparken, på andra sidan järnvägsviadukten från Wenner Gren Center.
Bellevue farm drivs gemensamt av medlemmarna. Basen är ätliga perenner, bärbuskar och träd. Samtidigt skapas en gynnsam miljö för trädgårdens allra minsta, men nog så viktiga besökare: Bin, humlor, fjärilar och skalbaggar.
Läs mer om tillsammansodlingen på bellevuefarm.se Fler medlemmar välkomnas!
Gröna Kilarnas dag
I år uppmärksammas Stockholms tio gröna kilar med en speciell dag. Vi samordnade Hagadagen med Gröna Kilarnas dag. Det började kl 10 på Barkarby pendeltågsstation där Richard Murray, Förbundet för Ekoparken, väntade för att ta hugade på en guidad cykeltur till Hagaparken.
Kl 13 blev det en intressant diskussion i Koppartälten. Där deltog Barbro Århem, arkeolog och tidigare på Stockholms stadsmuseum, Ola Andersson, välkänd arkitekt har ett uppdrag att fundera över hur stadsdelarna kring Järvafältet kan fås att hänga ihop – ”som en stad runt Järvafältet”, Beatrice Sundberg, Sten Hellqvist och Allan Edblom Naturskyddsföreningen, samt Richard Murray Förbundet för ekoparken.