Ljusfest i snölandskap

Det blev en strålande Ljusfest runt Brunnsviken den 6 november. Skönsång,  snötäcket och en måne i nedan hjälpte till att lysa upp novembermörkret tillsammans med glada besökare, ljusinstallationer,  marschaller, eldkorgar och alla facklor och lyktor. Till stämningen bidrog Koppartältens belysning som invigdes på Ljusfesten.

Flera tusen personer hade hörsammat inbjudan till den 10 års-jubilerande Ljusfesten i Brunnsviken och i Hagaparken. SMHI:s prognoser om hård blåst och kyla slog inte in och det var gott om folk som samlades i alla väderstreck: i Bellevueparken, Bergianska Trädgården, Kafé Sjöstugan och Hagaparken. Båten Ran gick i skytteltrafik mellan Kafé Sjöstugan, Bergianska och Fjärilshusets brygga.

fackeltag-steen

Foto: Fredrik Steen Eriksson

– Familjerna tycktes uppskatta att vandra med facklor och lyktor. Flera stannade kvar och lyssnade på de sju körernas föreställning på Pelousen, säger Lars Bjerin, ledare av fackeltåget på pelousen i Hagaparken och ansvarig för det praktiska genomförandet.

marschaller-brunnsviken

Brunnsvikens koloniträdgård

Ett 40-tal organisationer deltog i Ljusfesten, som samordnas av Haga-Brunnsvikens Vänner i samarbete med Visit Haga. Märtha Angert Lilliestråle tackade alla deltagare för att de bidragit till att göra detta till en ljus fest i mörkret. Hon är ordförande i Haga-Brunnsvikens Vänner och bjöd in flera att bli medlemmar.

— Ditt medlemskap gör det möjligt för oss att anordna Ljusfesten. Medlemskapet ger ett stöd till utvecklingen av Brunnsvikens miljö och att visa upp Hagaparken med omgivningar, sade Märtha.

Firandet vid Brunnsvikens norra strand

Slutmålet var Tivoli för fackeltåget från Kafé Sjöstugan.

Slutmålet var Tivoli för fackeltåget från Kafé Sjöstugan.

Den snart hundraåriga koloniföreningen i Bergshamra deltog som arrangör för 3:året.

– Vi ställde ut 200 stora marschaller längs Tivolivägen ner till sjön, där vi tände en stor brasa med torr björkväg, som lyste upp målet för fackeltåget från Kafé Sjöstugan. Det var många fler som deltog än förr om åren, berättar Peter Lamming.

 

Ljus runt bygden

Ljusdekorationer i Bellevueparken. Foto: Suzanne Kolare

Ljusdekorationer i Bellevueparken. Foto: Suzanne Kolare

Bellevueparkens sluttningar hade försetts med tre ljusflöden och de glittrade nerför berget som bäckar i månsken. Det var Stockholms stad som arrangerat detta. Kungliga Djurgårdens Förvaltning monterade sin anslående ljusobelisk på berget på östra sidan om Brunnsviken, på samma plats där kungens obelisk en gång var planerad.

 

Det blev inga eldflottar i sjön i år. Båtklubbarna befarade att flottarna kunde slita sig i vindbyarna och ställa till med bränder längs sjön, enligt Lars Styffe, ordförande i Stallmästaregårdens båtklubb.

Foto: Fredrik Steen Eriksson

Foto: Fredrik Steen Eriksson

Ett bestående nytt ljusinslag i Hagaparken är att Koppartälten nu försetts med fasadbelysning i modernt LED-ljus. Statens fastighetsverk passade på att inviga belysningen på Ljusfesten.

Fackeltåget från Haga Södra, Ulriksdal och Frösunda

Ett stort fackeltåget gick från Haga Södra till Koppartälten och Pelousen. Folk började samlas kl. 15.35 och scouternas försäljning av facklor och lyktor kom igång. När scouterna i täten lämnade Haga Södra strax efter kl. 16 var ett hundratal personer med i tåget.

scouter-2016-kolare

Scouter sålde facklor och lyktor vid Haga Södra. Foto: Suzanne Kolare

— Sedan fylldes det på i en jämn ström efter hand som folk anlände, köpte och tände facklor. Kl. 16.45 hade vi sålt slut på både facklor och ljuslyktor, berättar Suzanne Kolare, föreningens kommunikatör.

Fackeltåget från Ulriksdals handelsträdgård som gick mot Kafé Sjöstugan samlade ett 30-tal personer stora som små. Även här tog alla facklor slut. Nils Erik Göterstad, som har sin kolonistuga där, var fackelutdelare och blev förvånad över anslutningen. “Lite vinterväder – vad är det tycktes man säga.”

I år anslöt sig även föreningen Hagalunds vänner till fackeltåget från Solna, som utgick från Frösunda torg. Stolta boende hade satt ut marschaller. Till pelousen anlände fackelbärarna rödkindade och med glada ögon, berättar Peter Edholm från Solna.

Ljusfest för barnen i Ekotemplet

Det var mycket barnfamiljer på Ljusfesten. Richard Forsgren höll en särskild sångstund med ringlekar för barn i Ekotemplet i Hagaparken. Ljudet är fantastiskt i Ekotemplet, om man står på rätt platser.

Därefter drog Mårten Hellberg, van ledare sedan tiden i landslaget, iväg med Lilla fackeltåget med barnen i spridd trupp upp till Pelousen.  Alla barnsäkra ljuslyktor tog slut. Lyktorna med LED-ljus i var mycket efterfrågade. Till nästa år lovar vi att köpa in fler.

Ljus och jazz i Bergianska Trädgården

I Bergianska trädgården brann 200 marschaller längs stigar, stränder och ute på bryggan, där den festligt illuminerade båten Ran förde besökare från strand till strand. Uppe på italienska terrassen sprakade öppen eld i ett fyrfat.

Värmeljus på de stora näckrosbladen i Victoriahuset glimmade vackert och drog till sig besökare, liksom också den medryckande jazzmusiken från Dankos Swinging Pack i Gamla Orangeriet.  Det var mycket uppskattat och bandet gav två extranummer.

Lyssna till Dankos Swinging Pack Trubbel – inspelat Live på Gamla Orangeriet

Körsång på Pelousen i Hagaparken

Ett mäktigt inslag i Ljusfesten ägde rum högst upp på gräsmattan (Pelousen) under månens sken. Då samlades cirka 120 körsångare från sju körer som uppträtt i Koppartälten och Ekotemplet till en vacker konsert.

Solister var Richard Forsgren, som framförde ”Träd fram du nattens gud” och ”Snurra min jord”. Anna Gustafsson sjöng ”Colors” och ledde storkören. Ola Gustafsson kompade.

Nio körer sjöng ihop under ledning av Anna Gustafsson. Foto: Beatrice Sundberg

Nio körer sjöng ihop under ledning av Anna Gustafsson. Foto: Beatrice Sundberg

Stråkkvartett i Silvertältet i Koppartälten

Inne i Silvertältet spelade Hagakvartetten ”Avskedskvartetten” i D-dur av Joseph Martin Kraus (1756-1792) och två solosånger med text av Bellman och toner av Kraus. Kraus verkade på sin tid på Tivoli på nordöstra sidan av Brunnsviken. Sången till Mozarts död skrev Kraus ihop med Bellman.

Hagakvartetten spelade Kraus inne i Silvertältet.

Hagakvartetten spelade Kraus inne i Silvertältet.

– De speciella väggarna i Silvertälten hjälper fram ljudet. Det känns väldigt ok att vara kafémusiker på det sättet, berättar Töres Theorell, känd stressforskare. De andra i kvartetten är Maria Wolf, Göran Swedin och Axel Edling.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email